Op 23 november 2018 is het boek “En toen waren ze weg – Jodenvervolging in een Noord-Limburgs stadje” gepresenteerd. Het boek is uitgegeven door de Stichting Monarch als onderdeel van het struikelstenen-project in Gennep. De presentatie vond plaats in de Kenniskeuken in de Openbare Bibliotheek op het Ellen Hoffmannplein in Gennep.
Na een korte introductie door Harm Teunissen, de initiator van het project, bood de voorzitter van Monarch, Mirso Bajramovic, het eerste exemplaar aan aan de burgemeester van Gennep, Peter de Koning. Herman van Rens, auteur van ‘Vervolgd in Limburg, Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog’ belichtte in het kort het belang van deze publicatie, niet alleen voor de inwoners van Gennep, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Holocaust. Tenslotte vertelde de auteur van het boek, oud-Gennenpenaar Harrie-Jan Metselaars, wat hem tot het schrijven van deze geschiedenis heeft geïnspireerd.
Vervolgens vond de opening van de tentoonstelling plaats die in de Kenniskeuken is ingericht aan de hand van het boek. De openingshandeling werd verricht door de dames Mies Mooren en Marietje van Arensbergen. Dit gebeurde doordat zij samen een levensgrote foto onthulden waarop zij beiden staan samen met Nanny Kaufman, een van de twee Gennepse joodse meisjes die met het Kindertransport vanuit Vught via Westerbork naar Sobibor zijn gedeporteerd en daar bij aankomst, samen met hun moeders, onmiddellijk zijn vergast.
Daarna was er voor de aanwezigen, waaronder ook verschillende nazaten van Gennepse Joodse families, gelegenheid de tentoonstelling te bekijken en het boek, dat voor een gereduceerde prijs te koop was, door de auteur te laten signeren.
FOTO’S OPENING
OPNAME
Harrie-Jan Metselaars gaf die middag ook nog een interview over het boek aan de locale zender Culthis, die hieronder is te beluisteren.
AVONDLEZINGEN
’s Avonds werden in ‘Picamare” de twee lezingen herhaald die Herman van Rens en Harrie-Jan Metselaars al op 20 april hadden gegeven aan de vooravond van het plaatsen van de struikelstenen. In de zaal was toen slechts plaats voor 110 personen, waardoor velen moesten worden teleur gesteld. Ditmaal werden er in Picamare meer dan 150 toehoorders geteld. Ook daar werd na afloop van de lezingen weer een groot aantal boeken verkocht.
De foto’s zijn gemaakt door Tom Oosthout.
OVER DE TENTOONSTELLING
De tentoonstelling in de Kenniskeuken, Ellen Hoffmannplein 2, is te zien tot 6 januari 2019. De openingsuren zijn hier te vinden en de toegang is gratis. De tentoonstelling volgt de hoofdstukken van het boek en bevat foto’s en enkele originele documenten uit particulier bezit. Ter verduidelijking is er een tijdlijn. Ook zijn er enkele zeer verhelderende landkaarten en plattegronden.
FOTO’S VAN TENTOONSTELLING