Door Frans Thonen
Gennep is sinds afgelopen woensdag een indrukwekkend kunstwerk van cortenstaal rijker. Het kunstwerk bestaande uit 22 silhouetten is geplaatst op het Vredesplein nabij de Gennepse Niersbrug en verwijst naar een pikzwarte bladzijde uit de Gennepse geschiedenis. Dit Holocaust monument toont 22 Joodse Gennepenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Gennep zijn weggevoerd en in Duitse concentratiekampen de dood vonden.
Dankzij stichting Monarch kan Gennep nu uitkijken op dit monumentale gedenkteken dat herinnert aan die schandvlek uit de Nederlandse en Gennepse geschiedenis. Het monument is net klaar voor 27 januari, de internationale Holocaust herdenkingsdag, de dag dat 76 jaar geleden concentratiekamp Auschwitz, hét symbool van de Holocaust, werd bevrijd.
Het monument is ontworpen door Mirso Bajramovic en gesneden uit cortenstaal. Voor plaatsing zorgden Jan Wessels, Harm Teunissen, Mirso en Arnold Roelofs van stichting Monarch. Het was de bedoeling dat dit Holocaust monument al eerder, op 4 mei 2020, op de muur van de Gennepse Niersbrug een plekje zou krijgen. Traagheid van organisaties zoals het Waterschap en Rijkswaterstaat gooide roet in het eten zodat afgelopen week pas tot plaatsing overgegaan kon worden.
Dit Holocaust monument vormt de afsluiting van het struikelstenen-project. Dit project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig bestaat uit stenen gedenktekens van 10 bij 10 cm met daarop een messing plaatje met daarin gestanst naam, geboortedatum, deportatiedatum, datum en tijd van overlijden van de betreffende persoon. De gedenkstenen worden in de straten voor de vroegere woonhuizen van mensen aangebracht die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd en/of vermoord. Met steun van onder meer de Gennepse gemeenteraad heeft stichting Monarch in 2018 het initiatief genomen om ter nagedachtenis aan de 22 weggevoerde en omgekomen joden ook in Gennep deze struikelstenen te plaatsen.
Een ander initiatief van stichting Monarch ter herdenking van de uit de Gennepse samenleving weggerukte Joden is de uitgave van het boek ‘En toen waren ze weg’ door oud-Gennepenaar Harrie-Jan Metselaars. Dit boek geeft een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van de Holocaust in Gennep. Dit boekwerk was in korte tijd uitverkocht. Harm Teunissen heeft vervolgens op basis van dit boek van Metselaars een 40 pagina’s tellend boekje samengesteld waarin kort het lot van de Joodse Gennepenaren wordt beschreven. Dit boekje is, als corona onder controle is, gratis te verkrijgen bij de Kenniskeuken, VVV Gennep en Museum Het Petershuis.
Bij het Holocaust monument wordt afsluitend door de gemeente nog een informatiebord geplaatst. Wellicht zit er nog een eenvoudige aanschijning van dit monumentale gedenkteken in het vat. Zodat men dag en nacht herinnerd wordt aan die zwarte periode uit de Gennepse historie.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.