Vanaf nu, 10 april 2018, is de website struikelstenen-gennep.nl online ter ondersteuning van het project en toen waren ze weg…’ en als naslag- en informatie-punt voor belangstellenden.

Op zaterdag 21 april worden in Gennep 22 struikelstenen gelegd door de Duitse beeldhouwer Gunter Demnig. De struikelstenen worden gelegd voor de deur van hun woonhuis van waaruit Gennepse Joden in WOII gedwongen werden om hun Gennep te verlaten waarna ze later de dood vonden. De meeste van hen zijn omgebracht in de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau en Sobibor in Polen. Met de plaatsing van de struikelstenen worden deze Gennepenaren in het Gennepse straatbeeld teruggebracht.

De steenlegging is onderdeel van het project “en toen waren ze weg”, welk blijvende aandacht wil schenken aan het lot van deze Gennepenaren, die niets misdaan hadden en enkel, omdat ze tot een bepaalde bevolkingsgroep hoorden, dit lot moesten ondergaan. Het is daarom een waarschuwing die ook nu nog actueel is. Het project krijgt later dit jaar in september een vervolg. Dan zal het boek worden gepubliceerd met de gelijkluidende titel “en toen waren ze weg”.  Tevens zal er ook dan een lezing worden gegeven en wordt een tentoonstelling ingericht in de kenniskeuken (onder de bibliotheek).

Op de website wordt het project uitgelegd, is achtergrond informatie te vinden, evenals een korte beschrijving van het lot van de Gennepse Joden. Alle individuele personen worden zo zichtbaar mogelijk gemaakt op de website. De website zal ook gebruikt worden voor het publiceren van nieuwsberichten omtrent het project.

De website is onderdeel van het project en ontworpen en gebouwd door Mirso Bajramovic. De teksten zijn van de hand van Harrie-Jan Metselaars en Harm Teunissen. Het beeldmateriaal is afkomstig van diverse bronnen.